Allergi · Astma

Har ditt barn allergisymptom?

Om barnet visar symtom på allergiska besvär (t.ex. rinnsnuva, nästäppa, kliande näsa och/eller ögon, hudbesvär eller eksem) kan du kontakta din vårdcentral och få en remiss för allergiutredning hos oss!

Ytterligare symtom som tyder på allergi kan vara: hudbesvär, eksem, klåda, magont, förstoppning eller lös avföring. Vi har lång erfarenhet av inhalation- och eksemskola!

Bokstaven C

Utredning av barn och ungdomar med allergiska besvär mot exempelvis pollen, kvalster eller pälsdjur.

För att lindra allergibesvären erbjuder vi allergivaccination, allergen immunterapi (AIT) och tablettbehandling (SLIT). Efter avslutad behandling är de flesta fria från besvär, behandlingen pågår i upp till tre år. 

I första hand behöver vi göra en allergiutredning och säkerställa att barnet är rätt kandidat för en sådan behandling. Då behandlingen är långdragen och kräver en god compliance är det viktigt att både föräldrar och barn/ungdom är engagerade och har möjligheten att komma på många uppföljningar.

Läs mer om behandlingsalternativen!

 

Utredning av astma

Visar barnet symtom såsom väsande andning, hosta och andningssvårigheter på natten eller vid ansträngning kan du kontakta oss för utredning av astma.

När du ringer kan du först bli kallad till barnsjuksköterska som kommer att göra förberedande undersökningar inför läkarbesök, såsom NO mätning spirometri eller pricktest.

Astmapatienter har förhöjda NO-nivåer i utandningsluften. NO-nivåerna minskar vid antiinflammatorisk behandling. Regelbunden mätning av en patients NO-värde ger både doktorn och patienten en god förståelse för hur inflammationen, den huvudsakliga orsaken till astma, utvecklas. En NO-mätning tar bara några minuter att genomföra och ger omedelbara, repeterbara resultat.

Vetskapen om en patients NO-värde underlättar för läkaren att diagnostisera astma, mäta behandlingsföljsamhet och svar på behandling, liksom att tidigt upptäcka om astman är påväg att förvärras.

Spirometri
Det finns flera olika sätt att testa lungfuntionen. Det vi använder mest är s.k. spirometri.

Spirometern mäter värden, ur vilka man kan urskilja bland annat flödeshastigheter och lungornas elasticitet. Värdena redovisas med hänsyn till barnets ålder, längd och kön i förhållande till ett genomsnittligt resultat.

Spirometri används för astmakontroll, vid förstagångsbesök för utredning av astma och i samband med ansträngning då man misstänker ansträngningsutlöst astma. Spirometri kan utföras på barn från ca 6 års ålder.

PEF-Mätning
PEF – Positivt Exspiratoriskt Flöde, mäts med en enklare apparat, PEF-mätare ”astmatermometer”, som patienten lämpligen använder i hemmet. Det används som ett hjälpmedel för att hålla kontroll på sin astma, för att tidigt få signaler om försämring och för att veta hur medicineringen skall styras. PEF-mätare kan användas från ca 4-5 årsålder.

Ett reversibilitetstest går ut på att försöka reversera eventuella sammandragningar av den glatta muskulaturen i luftvägarnas väggar, som är karakteristiska för astma.


Förberedelser inför besök för allergiutredning

Det är viktig att ni meddelar vid tidsbokning om ert barn använder astmamediciner, hostmedicin eller allergimedicin.

- Använd inga läkemedel som innehåller antihistamin 7 dygn före pricktest. (t.ex. Tavegyl, Aerius, Cetirizin, Loratadin, Desloratadin, Caredin eller liknande)

- Använd inga hostmediciner 5 dygn före pricktest. (T.ex. Lepheton, Mollipect, Cocillana eller liknande)

- Svaga cortisonsalvor (t ex. Mildison, Hydrocortison) skall inte smörjas på underarmarna 4 dygn före besöket.

- Starka cortisonsalvor (t.ex. Elocon, Betnovat, Locoid, Emovat skall inte användas underarmarna 2-3 veckor före besöket.

- Om barnet inte kan vara utan mediciner eller salvor kontakta mottagningen.

- Smörj inte barnet på underarmarna med mjukgörande salvor 2 dagar före besöket.

Besöket kan ta upp till en timme. Vid pricktest appliceras en liten mängd allergenlösning på huden, vanligast på underarmen. Sedan görs ett ytligt stick i huden. Efter ca 15 minuter läser vi av resultatet. Vid eventuell allergi uppstår ett myggbettsliknande utslag på underarmen. Klåda kan uppstå men oftast avtar besvären inom en timme. Observera att läkaren kan bedöma vid besöket att utredningen ska göras via blodprov.

Vissa läkemedel ska inte tas inför spirometriundersökningen. Kontakta mottagningen för mer information.