← Allergi

Specifik immunterapi

Det viktigaste är att undvika det man är allergisk mot

 

Ibland kan detta vara svårt, exemplvis vid pollenallergi, men detta måste alltid vara grunden vid allergibehandling.
Om man får allergisymtom trots att man försöker undvika det man är allergisk mot, kan medicinering minska eller helt eliminera de allergiska symtomen.

Det finns olika typer av behandlingar, både sådana man använder lokalt, t.ex nässpray och sådan man tar i tablettform. Ofta kombinerar man olika typer av mediciner för att få önskad effekt.

Det tredje sättet att behandla allergi på är genom specifik immunoterapi (ASIT), även känt som allergenvaccination. Tidigare kallades denna behandling hyposensibilisering eller ”allergisprutor”.

De senaste åren har intresset för allergenvaccination ökat eftersom man vetenskapligt kunnat visa god effekt av behandlingen hos utvalda patientgrupper. Allergenvaccinationen påverkar immunförsvaret, där grundorsaken till allergin finns. Genom den förändring som sker i immunförsvaret under behandlingen, minskar kroppens reaktioner mot det man är allergisk emot.


Allergier som kan behandlas med allergenvaccination:

• Björk- och gräspollen
• Husdammkvalster
• Katt och hund


Man kan vaccineras mot 2-3 olika ämnen samtidigt.

Vem kan behandlas med allergen-vaccination?

 

Den som upplever allergisymtomen som besvärande trots försök att undvika det man är allergisk mot
Den som har otillräcklig effekt av allergimedicinen
Den som behöver använda allergimedicin dagligen under längre perioder eller under hela året
Den som får biverkningar av allergimedicinen
Den som har hösnuva och börjar få besvär i luftrören såsom hosta och astmabesvär

Vem kan inte behandlas med allergen-vaccination?

 

Den som har svårt allergiskt eksem eller svår astma
Den som har en annan allvarlig allmänsjukdom
Den som medicinerar med vissa läkemedel
Den som inte kan undvika det man är allergisk mot, t.ex har kvar pälsdjuret i hemmet.

 

Mer information om allergivaccination

 
 

ASIT, allergivaccination

 

Våra barnallergologer gör alltid en initial bedömning om specifik immunterapi är ett lämpligt behandlingssätt för ditt barn.

Så här går behandlingen till:
Innan behandlingen startas tar man reda på vilket eller vilka ämnen som man är allergisk mot. Detta görs med hudtest och blodprov. Det är också viktigt att värdera allergin och tidigare behandling vid ett läkarbesök. Det eller de ämnen som orsakar de allergiska besvären sprutas in under huden, vanligtvis på överarmen.

Man startar med en mycket låg dos vilken sedan sakta ökas. I början när dosen håller på att ökas ges en behandling i veckan under 7-15 veckor. När man är uppe i full dos ges underhållsbehandling med en spruta var 6:e vecka under 3 år. Varje besök tar ca en timme, eftersom man skall stanna på mottagningen en halvtimme efter att man fått sprutan.

Fördelar med allergen-vaccination

 

Genom allergivaccination minskar eller förhindrar man att allergiska symtom uppstår i ögon, näsa och lungor. Av de personer som får allergenvaccination upplever 80-90% en minskning av sina symtom och behöver därför mindre medicin.

Nya studier har visat att allergenvaccination minskar risken för att hösnuva skall utvecklas till allergisk astma. Behandlingen kan också minska risken för nya allergier.

Allergenvaccination kan ge effekt efter redan 7-15 veckor men ibland tar det längre tid. Behandlingen brukar pågå i 3-5 år och effekten håller i sig minst 6 år hos de flesta patienter. För en del patienter försvinner allergisymtomen för gott.

Risker med allergen-vaccination

 

Eftersom det ämne man är allergisk mot sprutas in i kroppen kan man få en allergisk reaktion. Det vanligaste är att det vid stickstället uppstår en rodnad och/eller svullnad som kan klia.